Milieuvriendelijke oplossingen
In onze zoektocht naar een schonere en duurzamere omgeving zetten we ons in om het afval dat we inzamelen zo goed mogelijk te benutten. Ons doel is om dit afval om te zetten in waardevolle hulpbronnen, met respect voor de Lansink-ladder.
De Lansink-ladder is een afvalbeheerprincipe dat afvalpreventie vooropstelt, gevolgd door hergebruik, recyclage, verbranding met energierecuperatie en ten slotte verbranden en storten.
Door de Lansink-ladder te respecteren, zorgen we ervoor dat elk ingezameld afval maximaal wordt benut.
Praktische informatie
Asbestcement
Asbestcement
Centrum voor technische ingraving
Afval dat asbestcement (asbest) bevat, wordt beschouwd als gevaarlijk voor de gezondheid. Het wordt verpakt in reglementaire zakken om de verspreiding van stof te voorkomen. Het wordt naar een centrum voor technische ingraving klasse 2 gebracht.
Hout
Hout
Hout A (palletten) → hergebruik en recyclage
Hout B → recyclage
Hout C → verbranding
Er zijn verschillende categorieën hout die door Net Brussel worden ingezameld.
De eerste categorie betreft onbehandeld hout (hout A (palletten)) en handeld hout (hout B).
Hout A (pallet) wordt hergebruikt (nieuwe pallet) of gerecycleerd om er spaanplaat van te maken. Hout B wordt gerecycleerd om nieuwe materialen te maken (spaanplaat) of er is energievalorisatie via een biomassaproces.
De tweede categorie is behandeld houtafval (hout C).
Dit betreft geïmpregneerd, vervuild en/of gevaarlijk houtafval. Omdat het zo gevaarlijk is voor het milieu, wordt hout C niet gerecycleerd. Voor dit afval is er energievalorisatie via een biomassaproces.
Gasflessen
Gasflessen
Recyclage
De flessen worden geleegd, waarbij eventueel aanwezig gas wordt gerecupereerd en vervolgens gerecycleerd.
Kurken
Kurken
Recyclage
Kurken gaan naar privé-overnemers, waar ze worden vermalen en vervolgens in de bouwindustrie wordt gebruikt als thermische of akoestische isolatie.
Voedingsafval
Voedingsafval
Recyclage
Voedingsafval wordt naar een biomethanisatiecentrum gestuurd waar het een reeks biologische afbraakbewerkingen ondergaat in afwezigheid van zuurstof (anaëroob). Het biomethanisatieproces produceert biogas en digestaat. Biogas is een mengsel van gassen (methaan en kooldioxide) en waterdamp. Digestaat is het vloeibare residu dat niet-afgebroken organisch materiaal bevat. Het biogas wordt gebruikt om elektriciteit te produceren, terwijl het digestaat wordt gerecycleerd als compost.
Tuinafval
Tuinafval
Recyclage
Tuinafval wordt naar het composteercentrum van Brussel-Compost gebracht (een dochteronderneming van Net Brussel) waar het wordt omgezet in compost. Deze compost wordt vervolgens verkocht voor gebruik in de landbouwsector, in privé-/gemeenschappelijke moestuinen of voor de inrichting van openbare ruimten.
AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur)
AEEA (afgedankte elektrische en elektronische apparatuur)
Hergebruik en recyclage
Het AEEA wordt teruggenomen door de beheersorganisatie Recupel. Na groepering in een overslagcentrum, waar ze gesorteerd worden volgens hun potentieel voor hergebruik, gaan ze naar demontagecentra voor ontmanteling. Onderdelen die schadelijke componenten bevatten (kwik, cadmium, koelgassen, PCB's, enz.) worden apart behandeld en geneutraliseerd. Materialen zoals ijzer, plastic, glas, metalen, enz. worden hergebruikt als grondstoffen voor de productie van nieuwe producten.
Grofvuil (vast Recypark)
Grofvuil (vast Recypark)
Meestal energievalorisatie
Al het afval dat niet bij een selectieve inzamelfractie in het Recypark kan worden gedeponeerd, wordt geplaatst in de "grofvuil"-container. Deze restfractie van het Recypark is dus van mindere kwaliteit en wordt meestal verbrand met energievalorisatie. Daarom is het belangrijk om ons afval te sorteren om deze fractie te verminderen, of beter nog, om de productie van dit type afval te vermijden door ons consumptiepatroon aan te passen.
Grofvuil ter plaatse ingezameld
Grofvuil ter plaatse ingezameld
Recyclage en energievalorisatie
Het grofvuil wordt naar privé-overnemers gebracht om gesorteerd te worden op basis van de materialen die het bevat (bv. hout, plastic, metalen, enz.) en wordt dan gerecycleerd of gevaloriseerd in een energievalorisatie-eenheid (bv. een verbrandingsoven die elektriciteit produceert of een verwarmingsnetwerk voedt).
Piepschuim
Piepschuim
Recyclage
Frigoliet wordt samengeperst en dan vermalen tot kleine balletjes voor gebruik in isolatiemateriaal.
Minerale oliën
Minerale oliën
Recyclage
Afhankelijk van hun kwaliteitsniveau worden minerale (motor)oliën ofwel gerecycleerd als basisoliën voor de productie van nieuwe oliën (in de meeste gevallen), ofwel gebruikt als industriële brandstof.
Lees meer op Valorlub
Plantaardige oliën
Plantaardige oliën
Recyclage
Gebruikte plantaardige oliën worden gezuiverd en vervolgens gerecycleerd als biobrandstof. Na behandeling kunnen ze ook worden gebruikt in schoonmaakmiddelen, smeermiddelen en zeep.
Meer info op Valorfrit
Inert afval (bakstenen/briquaillon/puin)
Inert afval (bakstenen/briquaillon/puin)
Recyclage
Inert afval wordt naar recyclagecentra gestuurd waar het wordt gesorteerd en vermalen om te worden gerecycleerd tot bijvoorbeeld bouw- of funderingsmateriaal.
Matrassen
Matrassen
Recyclage en energievalorisatie
Matrassen worden ontmanteld door gespecialiseerde bedrijven. In het algemeen worden 4 hoofdcomponenten uit matrassen teruggewonnen: polyurethaan (PUR), latex, metaal en textiel. Deze materialen worden dan naar verwerkers vervoerd om gerecycleerd te worden of gebruikt te worden als grondstof in nieuwe producten (sportmatten, isolatiemateriaal, enz.).
Meer info op Valumat.
Metalen
Metalen
Recyclage
De metalen worden getransporteerd naar staalfabrieken waar ze worden gesmolten en vervolgens gebruikt om nieuwe metalen materialen/voorwerpen te maken.
Neonlampen / Lampen
Neonlampen / Lampen
Recyclage
Neonlampen en lampen worden teruggenomen door de beheersorganisatie Recupel. Hoe ze verwerkt worden, hangt af van hun kwaliteit en vorm. Ze worden gesorteerd op de kwaliteit van het glas, het type fluorescentiepoeder en het metaal dat ze bevatten.
Herbruikbaar fluorescentiepoeder en fijngemalen glas van hoge kwaliteit zullen worden gebruikt als grondstoffen voor de productie van nieuwe lampen.
Glas van mindere kwaliteit gaat naar andere sectoren, zoals de glaswolindustrie, verbrandingsovens en smeltovens. Het metaal wordt gerecycleerd en het fluorescentiepoeder dat niet kan worden gerecycleerd, wordt op een milieuvriendelijke manier uit ons milieu verwijderd.
Meer informatie op : Recupel
Restafval
Restafval
Energievalorisatie
Het opgehaalde restafval wordt naar de verbrandingsoven van Brussel-energie gebracht (een dochteronderneming van Net Brussel). Dit verbrande restafval wordt zo gebruikt en gevaloriseerd om elektriciteit te produceren. De warmte van de verbrandingsoven van Brussel-Energie wordt ook gebruikt om het verwarmingsnetwerk te voeden dat het Koninklijk Domein van Laken verwarmt.
Papier en karton
Papier en karton
Recyclage
Papier/karton wordt naar het sorteercentrum van Recyclis gebracht (een dochteronderneming van Net Brussel) waar het gesorteerd wordt. Daarna wordt het naar papierfabrieken of recycleerders gestuurd om te worden hergebruikt als grondstof voor de productie van bijvoorbeeld kranten, gerecycleerd papier, dozen en kartonnen zakken.
Huishoudelijk klein chemisch afval of gelijkgesteld afval
Huishoudelijk klein chemisch afval of gelijkgesteld afval
Recyclage en energievalorisatie
Huishoudelijk klein chemisch afval (of gelijkgesteld afval) wordt teruggenomen door erkende bedrijven om te worden gebruikt als brandstof in plaats van bijvoorbeeld steenkool of om te worden verbrand in speciale ovens met energierecuperatie. De verpakkingen van dit afval, worden geneutraliseerd en gezuiverd voor recyclage (plastic, metalen).
Batterijen en accu's
Batterijen en accu's
Recyclage
Batterijen worden teruggenomen door de erkende organisatie Bebat, die instaat voor hun recyclage. De verschillende categorieën batterijen worden ontmanteld en behandeld volgens hun chemische samenstelling. Metalen (kwik, nikkel, cadmium, enz.) en andere componenten (plastic) worden hergebruikt of gerecycleerd.
Voor meer informatie op Bebat.
Harde plastics
Harde plastics
Recyclage
Harde plastics worden vermalen, gewassen en gescheiden volgens de kwaliteit van het materiaal. Deze plastics worden vervolgens verwerkt en gebruikt als grondstof in verschillende producten: buizen, palletten, tuinmeubelen, compostbakken, enz.
PMD
PMD
Recyclage
De opgehaald PMD wordt gegroepeerd op de site van Recyclis (een dochteronderneming van Net Brussel). Daarna worden ze naar een sorteercentrum gebracht waar ze gesorteerd, gewassen en vermalen worden.
De plastic verpakkingen worden omgezet in gebruiksklare pellets of granulaten. Deze pellets en granulaten worden vervolgens gesmolten om als grondstof te dienen bij de productie van nieuwe producten, verpakkingen of voorwerpen.
De metalen verpakkingen worden gesorteerd op basis van hun fysieke eigenschappen (staal/aluminium). Deze metalen worden vervolgens gezuiverd en gesmolten in grote ijzer- en staalovens tot halffabrikaten (metalen staven, cilinders of blokken). Deze worden vervolgens gebruikt in verschillende sectoren, waaronder transport, bouw en verpakking.
De drankkartons bestaan uit 3 materialen die apart gerecycleerd worden:
- Karton wordt gerecycleerd en gebruikt om keukenpapier of stevige kartonnen verpakkingen te maken.
- Het plastic (HDPE) wordt gerecycleerd en gebruikt om nieuwe verpakkingen te maken.
- PolyAl (een combinatie van een laag plastic (LDPE) en aluminium aan de binnen- en buitenkant van drankkartons) is een sterk, waterdicht materiaal dat ook UV-bestendig is. PolyAl wordt bijvoorbeeld gevaloriseerd in de productie van plaatstaal voor de bouwsector of als verpakking voor de voedingssector.
Banden
Banden
Recyclage
Gebruikte banden die nog in goede staat zijn, worden gecoverd en verkocht op de markt. Banden die het einde van hun levensduur hebben bereikt, worden vermalen en hergebruikt bij de productie van rubberen materialen.
Meer informatie bij het beheersorganisatie Recytyre.
Textiel
Textiel
Hergebruik, recyclage en energievalorisatie
Het ingezamelde textiel gaat naar tweedehandsfilières zoals Spullenhulp in Brussel, waar het gesorteerd wordt. Artikelen in goede staat worden tweedehands doorverkocht. Textiel in slechte staat wordt tot vodden verwerkt. Textiel dat te beschadigd is voor een tweede leven wordt verbrand.
Voedingsglas
Voedingsglas
Recyclage
Voedingsglas heeft de buitengewone eigenschap dat het eindeloos kan worden gerecycleerd. Ingezameld voedingsglas wordt overgebracht naar gespecialiseerde recyclagebedrijven waar het in kleine stukjes wordt gebroken, gezuiverd en vervolgens gesmolten om opnieuw te worden gebruikt voor de productie van nieuwe flessen of bokalen.
Vlakglas
Vlakglas
Recyclage
Vlakglas wordt voor 100% gerecycleerd. Nadat de onzuiverheden zijn verwijderd, wordt het vermalen, gesmolten en opnieuw gebruikt als grondstof in verschillende glasproducten (vlakglas, holglas, cellulair glas, glaswol).